Tuńczyk z porami w pinot noir i salsą imbirowo-miętową

Tuńczyk z porami w pinot noir i salsą imbirowo-miętową
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pory
  • tylko białe części
  • z nieobciętymi końcówkami korzeni
  • przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 szklanka Pinot Noir
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i oliwę, a kiedy zaczną się pienić, dodaj pory, płaską stroną na dół. Smaż przez kilka minut, aż dół porów będzie brązowy i miękki. Dodaj wino, oraz bulion i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż pory będą mięciutkie, a płyn zredukuje się, będzie miał gęstość sosu. Kiedy pory będą się dusić przygotuj salsę. Po prostu wymieszaj składniki, spróbuj i dopraw do smaku. Tylko postaraj się nie zjeść całej w czasie próbowania. Rozgnieć ziarna pieprzu w elektrycznym młynku, lub z moździerzu. Nie miel ich na proszek, chodzi nam o grube kawałki pieprzu. Wymieszaj je z solą i rozsyp na talerzu. Weź tuńczyka, połóż go na talerzu i przyciśnij, tak żeby pieprz i sól przywarły do niego, to samo zrób z drugą stroną. Powtórz z drugim stekiem. Postaw teflonową patelnię na średnim ogniu, rozgrzej na niej olej i obsmaż steki po najwyżej 3 minuty z każdej strony. Chodzi o to, żeby zrumienić wierzch, ale żeby środek pozostał prawie surowy. Tak powinno się podawać tuńczyka. Pokrój ostrym nożem na cienkie, ukośne plasterki. Połóż w dwóch miskach po dwie połówki pora, rozłóż na nich wachlarzyk z tuńczyka. Na wierzch nałóż łyżkę salsy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA