Tuńczyk z porami w pinot noir i salsą imbirowo-miętową
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pory
- tylko białe części
- z nieobciętymi końcówkami korzeni
- przekrojone wzdłuż na pół
- 1 szklanka Pinot Noir
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i oliwę, a kiedy zaczną się pienić, dodaj pory, płaską stroną na dół. Smaż przez kilka minut, aż dół porów będzie brązowy i miękki. Dodaj wino, oraz bulion i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż pory będą mięciutkie, a płyn zredukuje się, będzie miał gęstość sosu. Kiedy pory będą się dusić przygotuj salsę. Po prostu wymieszaj składniki, spróbuj i dopraw do smaku. Tylko postaraj się nie zjeść całej w czasie próbowania. Rozgnieć ziarna pieprzu w elektrycznym młynku, lub z moździerzu. Nie miel ich na proszek, chodzi nam o grube kawałki pieprzu. Wymieszaj je z solą i rozsyp na talerzu. Weź tuńczyka, połóż go na talerzu i przyciśnij, tak żeby pieprz i sól przywarły do niego, to samo zrób z drugą stroną. Powtórz z drugim stekiem. Postaw teflonową patelnię na średnim ogniu, rozgrzej na niej olej i obsmaż steki po najwyżej 3 minuty z każdej strony. Chodzi o to, żeby zrumienić wierzch, ale żeby środek pozostał prawie surowy. Tak powinno się podawać tuńczyka. Pokrój ostrym nożem na cienkie, ukośne plasterki. Połóż w dwóch miskach po dwie połówki pora, rozłóż na nich wachlarzyk z tuńczyka. Na wierzch nałóż łyżkę salsy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W