Tortilla

Tortilla
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • oliwa do smażenia
  • 1 duża biała cebula (posiekana)
  • 3 gałązki rozmarynu (drobno posiekane listki)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka kaparów
  • 350 g podgotowanych i pokrojonych w 1cm kostkę ziemniaków (odmiany
  • która nie rozpada się po ugotowaniu)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 20 g masła
  • 8 dużych jaj
  • 12 jaj mew

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Skórkę papryki opalić palnikiem na czarno. Można to też zrobić nad gazem trzymając paprykę szczypcami. Opaloną paprykę umieścić w misce, szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 5 minut. Zetrzeć spaloną skórkę palcami (w żadnym wypadku pod kranem, bo straci dymny posmak), nie będzie przeszkadzać, jeśli w kilku miejscach skórka zostanie. Wyciąć gniazdo nasienne, usunąć wszystkie pestki i grubo pokroić paprykę. Rozgrzać piekarnik do 200°C (180°C, jeśli z obiegiem powietrza). W patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i zeszklić cebulę. Nie rumienić. Dodać rozmaryn i czosnek, smażyć 1 minutę. Dodać kapary, ziemniaki, paprykę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem, zamieszać, rozłożyć składniki równomiernie na patelni i dodać masło. Wlać ubite jajka i dusić parę minut ma małym ogniu, aż zaczną się ścinać na brzegach. Na wierzch wybić jaja mew i wstawić do piekarnika (patelnia musi mieć rączkę odporną na wysoką temperaturę). Piec 6-10 minut, aż masa zetnie się w środku. Patelnię przykryć dużym talerzem i odwrócić. Tortilla powinna wypaść na talerz. Teraz przykryć ją drugim talerzem i jeszcze raz odwrócić. Wierzch przybrać szpinakiem i kaparami i spryskać oliwą. Pokroić w kliny, podawać na zimno lub gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA