Tort wywrotka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.103)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 12
Przygotowanie:
Ciasto115 g 70% gorzkiej czekolady
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1/4 szklanki gorącej wody
Polewa
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki syropu kukurydzianego
225g 70% gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
Czekoladowa bita śmietana
1 szklanka śmietany kremówki 36%
2 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wanilii
Montaż i dekoracja
pokruszone czekoladowe wafelki do przybrania
wywrotka albo wóz strażacki
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić. Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą. Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnie. Ciasto można piec w tradycyjnej tortownicy, ale keksówka jest wygodniejsza, jeśli chodzi o wykonanie wywrotki.
Polewa czekoladowa
Podgrzać śmietanę i syrop kukurydziany, wmieszać czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jedwabiście gładka. Studzić 15 minut lub do czasu, aż masa będzie chłodna, ale ciągle płynna.
Czekoladowa bita śmietana
35% śmietanę, kakao, brązowy cukier i wanilię ubijać w dużej misce do czasu aż powstaną miękkie śmietanowe szczyty.
Montaż i dekoracja
Ciasto ułożyć na metalowej kratce ustawionej nad blachą do pieczenia. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście aż całe będzie nią pokryte. W razie potrzeby użyć polewy, która spłynęła na spodnią blachę. Ciasto studzić w lodówce.
Dużą deskę do krojenia posmarować masłem i posypać warstwą pokruszonych wafli aż będą wyglądać jak gruz. Ciasto ułożyć na wafelkowym gruzie. Wywrotkę postawić na tak przygotowanym cieście i wypełnić bitą śmietaną i posypać pozostałościami wafelkowego gruzu.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W