Tort urodzinowy ojca Marthy

Tort urodzinowy ojca Marthy
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form
  • 1 ½ miarki mąki
  • 1 ½ miarki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ¾ miarki cukru
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 ¼ szklanki mleka
  • krem pomarańczowy (według przepisu poniżej)
  • polewa czekoladowa Pani Milman (według przepisu poniżej)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować masłem dwie tortownice i wyłożyć papierem śniadaniowym. Posmarować papier masłem i oprószyć mąką. Odstawić. Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Ucierać przez 3 - 4 minuty. Zebrać masę z brzegów miski. Wbić po kolei jajka i dodać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę w trzech porcjach naprzemiennie z mlekiem. Zacząć i zakończyć mąką. Mieszać po każdym dodaniu składników. Przelać masę do przygotowanych form. Wyrównać łopatką. Piec aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Pieczenie trwa 30-35 minut. Postawić formy na drucianej podstawce i studzić ciasto przez 20 minut. Przełożyć ciasta na tacę. Obrać z papieru. Obrócić ciasta i studzić. Obciąć wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Podzielić oba ciasta na dwie części. Położyć spód ciasta na obrotowej paterze. Nałożyć łopatką pół miarki kremu pomarańczowego. Zostawić 2-centymetrowy margines. Przykryć drugą warstwą ciasta i nałożyć ¾ miarki kremu pomarańczowego. Powtórzyć to samo z trzecią warstwą. Nałożyć wierzch ciasta i przymocować drewnianymi patyczkami. Nałożyć na całe ciasto polewę czekoladową pani Milman używając łopatki. Chłodzić przez 30 minut. Nałożyć pozostałą część polewy i uformować dekoracyjnie. Podać od razu albo schłodzić pod przykryciem. Trzymać ciasto 20 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA