Tort malinowo-rozmarynowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Ciasto - gotowe blaty biszkoptoweKrem rozmarynowy:
300 ml śmietanki 30%
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 płatki żelatyny
2 białka jajka
0,5 laski wanilii
Krem czekoladowy:
300 ml śmietanki 30%
100 g czekolady 70 %
100 g czekolady 60%
3 białka jajka
30 g cukru pudru
Sos malinowy:
maliny świeże 150 g
maliny mrożone 250 g
40 g cukru pudru
40 ml rumu
Przygotowanie:
Krem rozmarynowy:
W 1/3 śmietanki podgrzać gałązki świeżego rozmarynu, tak by oddało swój aromat, następnie odcedzić płyn. W międzyczasie namoczyć płatki żelatyny w dużej ilości zimnej wody. Kiedy żelatyna będzie przypominała konsystencję galaretki należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej. Łączymy aromatyzowaną śmietanę z rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy do lodówki, aby stężało.
Ubijamy białko i śmietanę z laską wanilii delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy stężoną masę rozmarynową i odstawiamy do lodówki aż do osiągnięcia konsystencji sztywnego kremu.
Krem czekoladowy:
Czekoladę mieszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy śmietanę( nie na sztywno) oraz ubijamy białka jajek z cukrem. Delikatnie je łączymy.
Sos malinowy:
Mrożone maliny rozmrażamy, podgrzewamy z dodatkiem cukru i alkoholu. Gotujemy aż do uzyskania rozdrobnionej masy. Nie należy odparowywać zbyt dużo płynu. Naszą masę przecedzamy przez drobne sitko, tak aby pozbyć się ziaren z malin. Tak przetartym musem nawilżamy biszkopty tortu. Świeże maliny rozkładamy na masach między biszkoptami.
Składanie tortu:
Tort składamy wg uznania, pamiętając o tym żeby dobrze nawilżyć każdą z warstw tortu.
Przygotowanie: Dariusz Mączka, Iza Naczk, Julita Zatorska, Łukasz Masiukiewicz, Magdalena Serafin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W