Torcik truskawkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- żółtka oddzielone od białek
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki mleka 2%
- 1¼ szklanki mąki tortowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki miałkiej soli
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
- ½ szklanki śmietany kremówki
- ubitej na sztywno
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść oraz posyp mąką wnętrze 2 kwadratowych foremek o długości boku 20 cm. Utrzyj olej roślinny, ½ szklanki cukru i żółtka na puszystą masę. Wmieszaj otartą skórkę z cytryny i wanilię, a następnie mleko. Przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wmieszaj do puszystej masy, aż składniki się połączą. Wyłóż każdą z przygotowanych foremek połową ciasta. Ubij mikserem białka jajek na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Rozłóż i wygładź bezową pianę na powierzchni ciasta w obu formach. Piecz 30-35 min, aż szpikulec wbity w ciasto pozostanie czysty po wyjęciu. Pozostaw spody do ostygnięcia w formach. Przełóż jeden ze spodów na talerz stroną bezową w dół i udekoruj połową bitej śmietany i truskawek. Drugą warstwę ciasta ułóż na wierzchu bezą ku górze i rozłóż pozostałą śmietanę oraz owoce. Przed podaniem wstaw tort do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W