Tłuczone ziemniaki z pieczonym czosnkiem

Tłuczone ziemniaki z pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.116)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 6-8 ziemniaków do pieczenia
  • umytych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 liście laurowe
  • 8 łyżek masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Główki czosnku ułożyć w małym naczyniu do zapiekania. Piec je w piekarniku do czasu, aż się zarumienią. Powinny być bardzo miękkie i bulgocące. Zajmie to około 45 minut do godziny. Można to zrobić z wyprzedzeniem. Po upieczeniu nieco ostudzić czosnek. Ziemniaki ułożyć na najwyższym piętrze parowaru. Parowar wypełnić 5-7,5 cm wody. Dodać liście laurowe do wody i złożyć parowar. Ustawić na średnią temperaturę i szczelnie przykryć. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną, około 15-20 minut. Mleko podgrzewać z masłem do czasu, aż masło się stopi. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, z garnka odlać wodę, pozostawiając ziemniak w garnku. Wlać mleko z masłem. Czubki czosnków odciąć nożem z ząbkami i wycisnąć upieczony czosnek do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Porządnie utłuc.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA