Tłuczone ziemniaki z pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.116)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 3 główki czosnku
- 6-8 ziemniaków do pieczenia
- umytych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 liście laurowe
- 8 łyżek masła
- 1 szklanka mleka
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Główki czosnku ułożyć w małym naczyniu do zapiekania. Piec je w piekarniku do czasu, aż się zarumienią. Powinny być bardzo miękkie i bulgocące. Zajmie to około 45 minut do godziny. Można to zrobić z wyprzedzeniem. Po upieczeniu nieco ostudzić czosnek. Ziemniaki ułożyć na najwyższym piętrze parowaru. Parowar wypełnić 5-7,5 cm wody. Dodać liście laurowe do wody i złożyć parowar. Ustawić na średnią temperaturę i szczelnie przykryć. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną, około 15-20 minut. Mleko podgrzewać z masłem do czasu, aż masło się stopi. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, z garnka odlać wodę, pozostawiając ziemniak w garnku. Wlać mleko z masłem. Czubki czosnków odciąć nożem z ząbkami i wycisnąć upieczony czosnek do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Porządnie utłuc.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W