Terrina z wieprzowiny z pistacjami i morelami
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Pasztety i terriny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Terrina:
- 900 g surowych kiełbasek wieprzowych dobrej jakości
- 250 g suszonych moreli, pokrojonych
- 250 g pistacji
- 150 g wypestkowanych czarnych oliwek, pokrojonych
- 10 g listków natki pietruszki, drobno posiekanych
- 1 jajko, lekko ubite
- oliwa
- 450 g plasterków tłustego bekonu bez skórki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Chutney:
- 30 g masła
- 12 fioletowych śliwek, wypestkowanych i drobno pokrojonych
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 kawałek kory cynamonu
pieczywo z chrupiącą skórką do podania.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Ostrym nożem rozciąć osłonkę na kiełbaskach, mięso wycisnąć do misy miksera. Miksować na niskich obrotach, dodając morele, pistacje, oliwki, natkę i jajko. Na koniec doprawić. Sprawdzić smak można poprzez usmażenie odrobiny masy na patelni.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Dużą formę do zapiekania terriny z pokrywką posmarować oliwą i wyłożyć plasterkami bekonu, tak aby na siebie zachodziły. Powinny zwisać na 4 centymetry z obu stron.
- Kilka łyżek masy przełożyć do naczynia, dokładnie przyciskając. Przełożyć resztę, ponownie dokładnie docisnąć. Zawinąć plasterki na wierzch terriny. Pokrywkę posmarować od środka oliwą i dopiero zamknąć naczynie. Umieścić je na blasze z wysokimi brzegami. Nalać wody do połowy wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika. Piec 75-90 minut. Patyczek powinien wychodzić z masy czysty. Wyjąć z piekarnika i z kąpieli wodnej, całkowicie wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
- Masło roztopić na patelni o grubym spodzie. Śliwki smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać cukier, ocet, cynamon. Dusić 15-20 minut do miękkości. Sos powinien być gęsty i kleisty. Zostawić do wystygnięcia.
- Terrinę podawać z formy z chutneyem i pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W