Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 3 szklanki czerstwego białego chleba
- bez skórki
- pokrojonego w około 1-cm kostkę
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 2 białka z dużych jajek
- 450 g świeżego mielonego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka soli selerowej
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki drobno otartej skórki z pomarańczy
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- ½ szklanki połówek pekanów
- 10-12 plastrów szynki prosciutto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz chleb w kremówce zmieszanej z białkami jajek i odstaw na 30 minut. Rozmieszaj (chleb powinien się rozpaść) i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmiksuj w malakserze mięso kurczaka z solą selerową, startym imbirem i skórką pomarańczową oraz pieprzem. Dodaj rozmoczony chleb i zmiksuj na gładko. Zalej suszone morele likierem pomarańczowym, odstaw na 5 min i dodaj do mięsnej mieszaniny. Przełóż masę do dużej miski i wmieszaj połówki pekanów. Wyłóż keksówkę o wymiarach około 22 x 12 cm (1,5 l) pergaminem a następnie wyściełaj dno i boczne ścianki plastrami szynki tak, by zwisała na zewnątrz krawędzi. Napełnij formę drobiowym nadzieniem, wygładź i owiń plastrami szynki. Przykryj wierzch formy kawałkiem pergaminu i folią aluminiową. Ustaw formę na blasze i piecz ok. 50 min, aż terrina będzie miała w środku temperaturę 74°C. Wyjmij formę, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, zanim wyjmiesz terrinę i ją pokroisz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W