Tarty czekoladowo-karmelowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Ciasto:
115 gramów masła, w temperaturze pokojowej
½ miarki plus 1 łyżka cukru pudru
1 żółtko dużego jajka
3/4 łyżeczki esencji waniliowej
1 1/4 miarki mąki plus mąka do posypania blatu
1/4 miarki gorzkiego kakao holenderskiego
Nadzienie karmelowe:
1/2 miarki wody
2 miarki cukru granulowanego
1/4 syropu kukurydzianego
115 gramów masła
1/2 miarki tłustej śmietany
2 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta gruboziarnistej soli
Polewa czekoladowa:
1/2 miarki tłustej śmietany
100 gramów słodko-gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
sól morska do podania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Utrzeć w mikserze masło z cukrem pudrem do połączenia składników, przez 1 minutę. Dodać żółtko i esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Przesiać kakao i mąkę. Mieszać mikserem na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć ciasto na folię. Uformować okrągły placek. Szczelnie owinąć folią. Chłodzić aż ciasto stwardnieje od 1 godziny do 3 dni. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Umieścić ciasto między dwoma oprószonymi mąką papierami do pieczenia i rozwałkować na cienki okrągły placek. Jeśli ciasto stanie się zbyt ciepłe, schłodzić je w lodówce przez 10 minut. Jeśli robimy dużą tartę zawijamy ciasto na wałku i przenosimy do formy. Jeśli ciasto się rozerwie zlepiamy je palcami. W przypadku małych tart wycinamy z ciasta okręgi nieco większe niż formy. Wykładamy formy ciastem i odrywamy palcami nadmiar ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy przez 20 minut. Wykładamy tarty papierem do pieczenia obciążamy fasolą. Pieczemy aż ciasto zacznie pachnieć, przez 18-20 minut. Usuwamy papier i fasolę i pieczemy aż ciasto stanie się suche i zwarte, przez 5-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (Możemy upiec spody tart 8 godzin przez podaniem).
Przygotować nadzienie. Do dużego rondla wlewamy 1/2 miarki wody. Dodajemy cukier i syrop kukurydziany. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż karmel zyska odcień ciemnego bursztynu, przez 10 minut. Ostrożnie dodajemy masło, śmietanę, słodką śmietankę i sól (mieszanina zacznie bulgotać). Mieszamy na gładką masę. (Możemy przygotować karmel 5 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku). Ostrożnie przelewamy karmel do szklanej miarki i studzimy przez 5 minut. Napełniamy tarty ciepłym karmelem (schłodzony karmel podgrzewamy aż zyska płynną konsystencję). Chłodzimy tarty aż karmel znów stwardnieje przez 2-3 godziny.
Przygotować polewę: Wkładamy czekoladę do żaroodpornego naczynia. W małym rondelku gotujemy śmietanę. Wlewamy gorącą śmietanę do czekolady i odstawiamy na 2 minuty. Później mieszamy na gładką masę. Napełniamy tarty ciepłą polewą czekoladową. Chłodzimy przez 1 godzinę. Dużą tartę kroimy przed podaniem gorącym nożem. Małe tarty podajemy w całości. Posypujemy solą morską. Trzymamy w temperaturze pokojowej 10 minut przed podaniem, żeby karmel zmiękł.
© Martha Stewart
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W