Tarteletki z figami do sarniny
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 225 g gotowego ciasta francuskiego
- 6 fig
- 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
- mąka do oprószenia
- 1 rozkłócone jajo
- nieco masła
- 1 łyżeczka cukru demerara
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto francuskie na placek o grubości około trzech milimetrów. Pokrój w prostokąty, nakłuj widelcem, włóż do lodówki. Weź figi, odetnij ogonki, przetnij na pół. Rozciętą powierzchnię oprósz mąką. Wlej na patelnię olej arachidowy. Gdy silnie się rozgrzeje, usmaż figi tylko po rozciętej stronie. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdym placku połóż trzy kawałki fig. Na owoce nałóż troszkę masła, każdy placek posyp łyżeczką cukru demerara i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Tak przygotowane tarteletki można wstawić do lodówki i upiec tuż przed podaniem. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawaj do pieczonych mięs.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W