Tarta z cebulą i anchois

Tarta z cebulą i anchois
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego, rozwałkowanego
  • 5 cebul, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 20 anchois w oliwie
  • 4 gałązki tymianku
  • 50 g masła
  • sól morska
  • 75 ml białego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Cebulę i 2 gałązki tymianku smażyć na maśle 5 minut, aż się zeszkli. Dodać trochę białego wina. Lekko przestudzić.
  3. Ciasto ułożyć na wyłożonej papierem blasze, nakłuć nożem.
  4. Cebulę doprawić czarnym pieprzem i solą morską.
  5. Cebulę przełożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kratkę z anchois. Posypać listkami z dwóch pozostałych gałązek tymianku. Piec 20 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA