Tarta Bakewell

Tarta Bakewell
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:


Spód:
350 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
200 g masła
100 g miałkiego cukru
50 g mielonych migdałów
1 roztrzepane jajko
2 żółtka

Nadzienie:
400 g mielonych migdałów
175 g miałkiego cukru
6 roztrzepanych jajek
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 kopiaste łyżki dżemu malinowego
50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
W malakserze wymieszać mąkę, sól, masło i migdały - mąka i mielone migdały powinny połączyć się z masłem w równe, drobne grudki. Włączyć malakser, dodać jajko, a następnie, cały czas miksując, po jednym żółtku. Gotowe ciasto wyjąć z malaksera, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Na nadzienie wymieszać w malakserze mielone migdały z cukrem, a następnie z roztrzepanymi jajkami i ekstraktem migdałowym. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkować, najlepiej na marmurowej płytce (ciasto jest bardzo kruche i lepiej wałkować je na zimnej powierzchni). Ostrożnie przenieść rozwałkowane ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy tartowej. Wyłożyć formę ciastem, poskrawać wystające brzegi ciasta (można z nich zrobić ciasteczka). Ponakłuwać ciasto w formie widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć ceramicznymi kulkami lub suchą fasolą. Piec „na biało” 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, zdjąć pergamin z obciążeniem i sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe. Jeśli spód jest niedopieczony, wstawić go na kilka minut do piekarnika (już bez pergaminu). Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Wystygnięty spód posmarować najpierw dżemem malinowym, a na to wyłożyć nadzienie. Posypać płatkami migdałowymi i piec około 30 minut. Podawać z kulką lodów waniliowych.

Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”

© Dave Myers i Si King



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA