Tacos z siekanym kotletem i ziemniaki miso
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z resztek
Składniki:
- Tacos (składniki na 8 sztuk):
150 g mąki harina
- 200 ml najcieplejszej wody z kranu
- szczypta soli
2 kotlety mielone lub schabowe po obiedzie
- ½ pęczka drobno posiekanej natki, drobno posiekane
- pietruszki lub 3 łyżki natki z zamrażarki
- ½ pęczka drobno posiekanej kolendry lub 3 łyżki kolendry z zamrażarki
- łyżka suszonego oregano
- ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach
- łyżeczka płatków chili
- cebula szalotka, obrana i bardzo drobno posiekana
- 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- sok z cytryny
- łyżka octu jabłkowego
- sól himalajska
- szklanka tłuczonych ziemniaków po obiedzie
- 2 łyżki pasty miso
- masło klarowane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od tacos. Mąkę wymieszaj z solą, następnie z wodą. Dodaj więcej wody lub mąki, jeśli nie uzyskałeś zwartej masy.
Ciasto pozostaw na 30 min pod wilgotnym ręcznikiem.
Ciasto ponownie zagnieć i rozdziel na 8 kulek.
Połóż na kulki papier pergaminowy i zgnieć poszczególne kulki za pomocą garnka. Na koniec rozwałkuj placki, żeby były jak najbardziej cienkie.
Tortille połóż na dobrze rozgrzanej patelni na ok. 30 sekund, przełóż na drugą stronę. Przekładaj tortille co ok. 30 sekund do momentu, aż będzie przypieczona z obu stron
Natkę, kolendrę, oregano, czosnek, chilli, szalotkę, sok z cytryny, ocet, szczyptę soli oraz oliwę dokładnie ze sobą wymieszaj, odstaw.
Kotlety podsmaż na łyżce masła.
Ziemniaki wymieszaj z miso, podgrzej na patelni z odrobiną masła klarowanego.
Gotowe taco posmaruj ziemniakami z miso, dodaj kotlety i salsę ziołową.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź