Szpecle
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 13)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- 50 ml wody
- 50 g masła albo oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą. Jajka ubić z wodą. Wlać do mąki. Dodać gałkę muszkatołową. Wymieszać ciasto dłonią, wbijając powietrze. Zagotować dużą ilość wody z solą. Rozprowadzić cienką warstwę ciasta na deseczce. Zanurzyć koniec deseczki we wrzątku. Zgarniać ciasto nożem tworząc długie kluski. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Podsmażyć kluseczki na maśle albo oliwie. Podawać z gulaszem. Można formować kluski za pomocą cedzaka umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem. Kluseczki będą wtedy drobniejsze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W