Szpecle
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 13)
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiać mąkę z solą. Jajka ubić z wodą. Wlać do mąki. Dodać gałkę muszkatołową. Wymieszać ciasto dłonią, wbijając powietrze. Zagotować dużą ilość wody z solą. Rozprowadzić cienką warstwę ciasta na deseczce. Zanurzyć koniec deseczki we wrzątku. Zgarniać ciasto nożem tworząc długie kluski. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Podsmażyć kluseczki na maśle albo oliwie. Podawać z gulaszem. Można formować kluski za pomocą cedzaka umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem. Kluseczki będą wtedy drobniejsze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA