Suflety z ricottą i wanilią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kucharze świata (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Plasterki truskawek tworzą piękny wzór pod waniliowymi sufletami. Ten wykwintny deser ozdobiony jest ciemną oraz białą czekoladą i posypany pistacjami w karmelu.
Karmelizowane pistacje
¼ szklanki cukru pudru
50-60 łuskanych pistacji
Suflety
3 jajka, żółtka oddzielone od białek
¼ szklanki cukru
20 dag serka ricotta (10% tłuszczu)
sok z ¼ cytryny
szczypta soli
1 laska wanilii
opakowanie dojrzałych truskawek
½ szklanki puree z truskawek
1 łyżka stołowa soku z cytryny
5 dag ciemnej, roztopionej czekolady
pokruszone pistacje w karmelu
4 listki mięty, pokrojone w cieniutkie paseczki
3 dag białej, roztopionej czekolady
Przygotowanie pistacji w karmelu
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Orzeszki wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i prażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika – wysypujemy pistacje na natłuszczoną patelnię i studzimy, a następnie siekamy lub miażdżymy na małe kawałki. Orzeszki można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przygotowanie sufletów
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Smarujemy masłem i wysypujemy cukrem foremki o siedmiocentymetrowej średnicy. Głęboką blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
W głębokiej misce ubijamy białka. Wsypujemy połowę cukru i nadal ubijamy na miękką pianę.
W drugiej misce ubijamy żółtka z ricottą, sokiem z cytryny i solą. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy z niej nasionka, dodając je do żółtek. Starannie mieszamy. Dużą łyżkę dodajemy piany do żółtek i mieszamy, by je rozrzedzić, a następnie delikatnie i porcjami łączymy resztę piany z masą jajeczno-serową. Ostrożnie napełniamy mieszanką foremki do 2/3 wysokości. Ustawiamy je na blasze, do której wlewamy tyle gorącej wody, by również sięgała 2/3 ścianek foremek. Pieczemy 15 minut, aż suflety wyrosną.
Przygotowanie carpaccio z truskawek i dekoracji
Kroimy truskawki poziomo na bardzo cienkie krążki. Układamy je w kolisty wzór na każdym z 4 talerzy, pokrywając całą powierzchnię. Przekładamy truskawkowe puree do plastikowej butelki i wyciskamy je na owoce. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na truskawkach wzory. Posypujemy je pokruszonymi pistacjami, a brzegi talerza – paseczkami mięty.
Przygotowanie deseru
Pośrodku każdego talerza układamy suflet. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na wierzchu każdego sufletu równoległe linie. Posypujemy pistacjami.
© Marcel Panic
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W