Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 120 g dżemu malinowego
- 30 ml kirszu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 duże kwaśne jabłka
- np. granny smith
- 100 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) startej na tarce
- 8 średnich białek
- 300 g białej czekolady połamanej na kawałki
- 400 ml śmietanki 36%
- 85 g drobnego cukru
- cukier puder do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160°C. Delikatnie podgrzewać dżem, aż się rozpuści, i dodać trochę kirszu. W miseczce rozprowadzić skrobię kukurydzianą w odrobinie zimnej wody. Dodać do dżemu, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Odciąć górę jabłek i wydrążyć środki, nie naruszając dna. Miąższ wyrzucić. Odwrócić jabłka i odstawić na 10 minut, aby wyciekł z nich sok. Następnie umieścić otworem do góry w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Natłuścić środki jabłek masłem i posypać gorzką czekoladą. Ubić białka na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodać dżem. Nałożyć masę do jabłek i wytrzeć brzegi. Piec 8–10 minut, aż suflety urosną. Tymczasem rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać resztę kirszu i śmietankę. Przelać sos do dzbanka. Oprószyć gorące suflety cukrem pudrem i podawać. Osobno podać sos.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W