Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym

Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 120 g dżemu malinowego
  • 30 ml kirszu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • np. granny smith
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) startej na tarce
  • 8 średnich białek
  • 300 g białej czekolady połamanej na kawałki
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 85 g drobnego cukru
  • cukier puder do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 160°C. Delikatnie podgrzewać dżem, aż się rozpuści, i dodać trochę kirszu. W miseczce rozprowadzić skrobię kukurydzianą w odrobinie zimnej wody. Dodać do dżemu, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Odciąć górę jabłek i wydrążyć środki, nie naruszając dna. Miąższ wyrzucić. Odwrócić jabłka i odstawić na 10 minut, aby wyciekł z nich sok. Następnie umieścić otworem do góry w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Natłuścić środki jabłek masłem i posypać gorzką czekoladą. Ubić białka na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodać dżem. Nałożyć masę do jabłek i wytrzeć brzegi. Piec 8–10 minut, aż suflety urosną. Tymczasem rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać resztę kirszu i śmietankę. Przelać sos do dzbanka. Oprószyć gorące suflety cukrem pudrem i podawać. Osobno podać sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA