Suflet cytrynowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 łyżki masła, dodatkowo do kokilek
- ½ szklanki cukru pudru, dodatkowo do kokilek
- 8 dużych żółtek i 10 białek, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki mąki
- ¼ szklanki i 2 łyżki świeżego soku z cytryny (z 2 cytryn) oraz 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 szklanka tłustego mleka
Dekoracja:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wysmaruj masłem kokilki o pojemności 340 gramów, a następnie posyp je cukrem pudem. Wymieszaj żółtka, mąkę, skórkę z cytryny i 2 łyżki cukru pudru.
W małym rondlu zagotuj mleko. Powoli wlej je do mieszanki z żółtkami, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelej wszystko z powrotem do rondla i mieszaj, aż mikstura będzie miała konsystencję budyniu, około 1-2 minut. Przecedź przez sito, a potem dodaj masło i sok z cytryny.
Ubij białka. Stopniowo dodawaj do nich ¼ szklanki i 2 łyżki cukru i ubijaj, aż zrobi się sztywna piana. Dodaj ⅓ białek do mieszanki z żółtkami. Potem delikatnie wmieszaj pozostałe białka przy pomocy gumowej łopatki.
Wypełnij mieszanką kokilki i wygładź wierzch. Przejedź kciukiem dookoła kokilek i usuń z brzegów ciasto.
Piecz do momentu, aż suflety wyrosną i zrobią się złociste, około 16 minut.
Posyp cukrem pudrem i serwuj natychmiast, zanim suflety opadną.
Porady:
Aby zrobić ten przepis tak jak w programie „Marta piecze”, użyj kokilek o pojemności 280 gramów. Miksturę z żółtkami ubijaj przez 3-4 minuty i podawaj z ciepłym sosem malinowym.
W małym rondlu zagotuj mleko. Powoli wlej je do mieszanki z żółtkami, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelej wszystko z powrotem do rondla i mieszaj, aż mikstura będzie miała konsystencję budyniu, około 1-2 minut. Przecedź przez sito, a potem dodaj masło i sok z cytryny.
Ubij białka. Stopniowo dodawaj do nich ¼ szklanki i 2 łyżki cukru i ubijaj, aż zrobi się sztywna piana. Dodaj ⅓ białek do mieszanki z żółtkami. Potem delikatnie wmieszaj pozostałe białka przy pomocy gumowej łopatki.
Wypełnij mieszanką kokilki i wygładź wierzch. Przejedź kciukiem dookoła kokilek i usuń z brzegów ciasto.
Piecz do momentu, aż suflety wyrosną i zrobią się złociste, około 16 minut.
Posyp cukrem pudrem i serwuj natychmiast, zanim suflety opadną.
Porady:
Aby zrobić ten przepis tak jak w programie „Marta piecze”, użyj kokilek o pojemności 280 gramów. Miksturę z żółtkami ubijaj przez 3-4 minuty i podawaj z ciepłym sosem malinowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W