Sos pomidorowy babci Louise
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 2,7 kg dojrzałych
- mięsistych pomidorów
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii
- sól morska i utłuczony czarny pieprz
- do smaku
- cukier
- do smaku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1-2 liście laurowe
- świeży czosnek
- do smaku
- pęczek świeżej bazylii
- oliwa z pierwszego tłoczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać garnek o grubym dnie. Pomidory umyć, pokroić na pół, włożyć do garnka i doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodać anyż i wanilię. Kiedy pomidory zaczną się gotować, ugnieść, aby szybciej puściły sok. Zmniejszyć ogień i gotować 1-2 godziny, aż powstanie gęsta pasta. Zmiażdżyć ząbki czosnku, gałązki bazylii przełamać na pół, dodać do pomidorów i wymieszać. Na koniec wlać sporą ilość oliwy. Po schłodzeniu sos można przechowywać w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W