Smażony stek wołowy w sosie z Madery

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 steki z polędwicy wołowej (250 g każdy)
- olej roślinny
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Natrzyj steki olejem i smaż po dwie minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij je z niej i odłóż na bok, żeby doszły w środku. W tym czasie zrób sos. Usmaż grzyby na maśle, po minucie dodaj szalotki. Wlej czerwone wino. Gdy alkohol odparuje, dodaj Maderę. Redukuj dalej. Po dwóch minutach sos powinien mieć połowę objętości. Można go dodatkowo zagęścić masłem. Podawaj z plackami ziemniaczanymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W