Smażony stek wołowy w sosie z Madery

Smażony stek wołowy w sosie z Madery
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Natrzyj steki olejem i smaż po dwie minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij je z niej i odłóż na bok, żeby doszły w środku. W tym czasie zrób sos. Usmaż grzyby na maśle, po minucie dodaj szalotki. Wlej czerwone wino. Gdy alkohol odparuje, dodaj Maderę. Redukuj dalej. Po dwóch minutach sos powinien mieć połowę objętości. Można go dodatkowo zagęścić masłem. Podawaj z plackami ziemniaczanymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA