Smażony dorsz, pieczona kukurydza z kaparami, purée ze słodkich ziemniaków i rzepy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
4 x 200 g filetów (z halibuta albo dorsza z Alaski), każdy po ok. 2,5 cm grubości
gruboziarnista sól i świeżo zmielony, biały pieprz (do smaku)
2 łyżki oleju z pestek winogron
skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka nasion fenkułu
Składniki kukurydzy z kaparami:
ziarna z 2 małych kolb kukurydzy
1 świeży fenkuł
sól i pieprz (do smaku)
1 łyżka kaparów, odcedzonych i opłukanych
Składniki purée z białego, słodkiego ziemniaka i rzepy:
3 duże, białe, słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kawałki
2 rzepy, obrane i pokrojone w kawałki
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki masła
tłusta śmietana
60 ml drobno posiekanego szczypiorku
sól i biały pieprz (do smaku)
Składniki winegretu truflowego:
2 łyżki octu z sherry
½ drobno posiekanej szalotki
½ łyżeczki posiekanej natki
¼ łyżeczki musztardy dijon
2 łyżki oliwy truflowej
2 łyżki oleju z pestek winogron
sok z 1 małej, malinowej pomarańczy
sól i pieprz (do smaku)
szczypta ziół prowansalskich
Składniki chrupkich porów:
1 średni por, części biała i jasnozielona pokrojona w słupki
60 ml oleju roślinnego
sól (do smaku)
Przygotowanie ryby:
Dopraw filety po obu stronach solą, pieprzem, nasionami fenkułu i skórką z cytryny.
Na średnim ogniu rozgrzej tłuszcz, smaż rybę po obu stronach przez 4 minuty.
Przygotowanie kukurydzy i kaparami:
Przetnij fenkuł na ćwiartki. Piecz w 205°C z kukurydzą, aż będzie jasnobrązowa. Poczekaj, aż nieco przestygną.
Przygotowanie purée z białego, słodkiego ziemniaka i rzepy:
Gotuj ziemniaki i rzepę, aż zmiękną. W robocie kuchennym utrzyj z brązowym cukrem, masłem, solą i pieprzem oraz taką ilością śmietany, aby powstała puszysta, gładka masa. Dopraw solą i pierzem. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
Przygotowanie winegretu truflowego:
Do miksera wlej ocet i sok, dodaj szalotki, natkę i musztardę. Miksuj przez 20 sekund. Wlewaj stopniowo olej i oliwę nie wyłączając miksera. Dodaj sól, pieprz i zioła. Zmiksuj na gładki sos. Odstaw.
Przygotowanie chrupkich porów:
Rozgrzej tłuszcz na średnim do ostrego ogniu. Dorzuć pory i smaż przez około 3 minut, aż będą chrupkie. Osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Dopraw solą.
Podanie:
Ułóż rybę na purée. Przykryj kukurydzą, polej winegretem. Posyp szczypiorkiem, dodaj chrupkie pory.
© 2012 Natalie Stone
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W