Smażone przegrzebki z sosem musztardowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.124)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 20 dużych świeżych sprawionych przegrzebków
- 3-4 łyżki oleju z pestek z winogron
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 30 ml wódki
- 1/4 szklanki wermutu
- 1/4 szklanki 35% śmietany
- 2 łyżki musztardy diżońskiej
- 2 dymki
- drobno posiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dobrze osuszyć przegrzebki, układając je na dwóch warstwach papierowych ręczników. Rozgrzać żeliwną patelnię na wysokim ogniu, wlać olej. Kiedy jest bardzo mocno rozgrzany, oprószyć przegrzebki solą i pieprzem i smażyć je szybko. Jakieś 1-2 minuty z każdej strony. Powinny być złote na wierzchu i delikatne wewnątrz. Zdjąć je z patelni. Patelnię zdeglasować wódką, powinna się zapalić. Kiedy płomień zacznie słabną dodać wermut, musztardę i śmietanę, zredukować do konsystencji sosu. Wmieszać dymkę. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W