Smażone przegrzebki z sosem musztardowym

Smażone przegrzebki z sosem musztardowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.124)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 20 dużych świeżych sprawionych przegrzebków
  • 3-4 łyżki oleju z pestek z winogron
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 30 ml wódki
  • 1/4 szklanki wermutu
  • 1/4 szklanki 35% śmietany
  • 2 łyżki musztardy diżońskiej
  • 2 dymki
  • drobno posiekane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dobrze osuszyć przegrzebki, układając je na dwóch warstwach papierowych ręczników. Rozgrzać żeliwną patelnię na wysokim ogniu, wlać olej. Kiedy jest bardzo mocno rozgrzany, oprószyć przegrzebki solą i pieprzem i smażyć je szybko. Jakieś 1-2 minuty z każdej strony. Powinny być złote na wierzchu i delikatne wewnątrz. Zdjąć je z patelni. Patelnię zdeglasować wódką, powinna się zapalić. Kiedy płomień zacznie słabną dodać wermut, musztardę i śmietanę, zredukować do konsystencji sosu. Wmieszać dymkę. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA