Smażone krążki selera z sosem piwnym

Smażone krążki selera z sosem piwnym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • pół selera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • piwo pszeniczne
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 100 ml śmietany 30%
  • połówka cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.


Seler dobrze umyj i obierz. Następnie pokrój na plastry o grubości jednego centymetra. Rozgrzej patelnię z olejem. Seler przypraw solą i pieprzem. Usmaż z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień i podlewaj piwem pszenicznym i duś, aż będą miękkie.


W tym czasie posiekaj cebulę i dodaj do selera. Gdy seler będzie miękki zdejmij z patelni. Na patelnię wlej śmietankę i dodaj tymianek. Gotuj przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Seler podawaj z kaszą, całość polej sosem z patelni.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA