Smażone krążki selera z sosem piwnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- pół selera
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- piwo pszeniczne
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 100 ml śmietany 30%
- połówka cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Seler dobrze umyj i obierz. Następnie pokrój na plastry o grubości jednego centymetra. Rozgrzej patelnię z olejem. Seler przypraw solą i pieprzem. Usmaż z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień i podlewaj piwem pszenicznym i duś, aż będą miękkie.
W tym czasie posiekaj cebulę i dodaj do selera. Gdy seler będzie miękki zdejmij z patelni. Na patelnię wlej śmietankę i dodaj tymianek. Gotuj przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Seler podawaj z kaszą, całość polej sosem z patelni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W