Słodkie kruche ciasto ekstra

Słodkie kruche ciasto ekstra
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 ½ miarki mąki
  • 1/3 miarki cukru granulowanego
  • 115 gramów pokrojonego masła
  • 4 łyżki zmrożonej wody
  • 3 żółtka jajek
  • lekko ubite

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsypujemy do miksera mąkę i cukier. Wszystkie składniki powinny być zimne. Dodajemy kawałki masła i krótko mieszamy 10 razy żeby składniki się połączyły. Łączymy żółtka ze zmrożoną wodą, dodajemy po kropli do cukru i mąki cały czas mieszając. Ciasto powinno być ścisłe, ale nie może być mokre ani lepkie. Nie mieszać dłużej niż 30 sekund. Odrywamy niewielką grudkę ciasta. Jeśli się kruszy dodajemy odrobinę wody. Dzielimy ciasto na 2 części i kładziemy na folii. Ugniatamy ciasto rękoma na okrągły placek (otrzymamy 2 placki). Owijamy ciasto folią i chłodzimy przynajmniej przez godzinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA