Shorshe murghi (curry z kurczaka z gorczycą)

Shorshe murghi (curry z kurczaka z gorczycą)
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg kurczaka w kawałkach, bez skóry
Marynata:
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczka chili w proszku (najlepsze, z uwagi na kolor byłoby chili kaszmirskie)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju gorczycowego
Pasta czosnkowo-imbirowa:
  • 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
  • 4 starte ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (5 cm), starty
Pasta gorczycowa:
Curry:
Do podania:
  • zielone chili, pokrojone w poprzek na krążki
  • listki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść kawałki kurczaka w misce i posyp łyżeczką soli, dodaj sok z cytryny, chili w proszku, kurkumę i olej gorczycowy. Wetrzyj marynatę w mięso, odstaw na czas przygotowywania past.

Zmiksuj cebulę, czosnek i imbir z odrobiną wody na dość gładką pastę. Zmiksuj nasiona gorczycy z zielonymi chili, dodając nieco wody – tyle, by powstała pasta.

Na dużej patelni rozgrzej olej gorczycowy, a następnie wsyp przyprawy (w całości) i smaż, aż czarnuszka zacznie strzelać. Dodaj cebulę oraz pastę czosnkowo-imbirową, smaż przez kilka minut, aż pasta zacznie się rozwarstwiać.

Włóż kawałki kurczaka i wymieszaj, tak, by pokryły się pastą i przyprawami. Smaż, regularnie obracając, na średnim ogniu, przez mniej więcej 15 minut. Dodaj pastę gorczycową i wlej 300 ml wody. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (powinien być na tyle gęsty, by oblepiał kawałki kurczaka).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA