Shorshe murghi (curry z kurczaka z gorczycą)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
Składniki:
- 1 kg kurczaka w kawałkach, bez skóry
Marynata:
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczka chili w proszku (najlepsze, z uwagi na kolor byłoby chili kaszmirskie)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oleju gorczycowego
Pasta czosnkowo-imbirowa:
- 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
- 4 starte ząbki czosnku
- kawałek imbiru (5 cm), starty
Pasta gorczycowa:
- 2 łyżeczki nasion gorczycy (białej lub czarnej albo mieszanki obu rodzajów), namoczonych na pół godziny w wodzie, po czym osączonych
- 2 zielone chili (usuń gniazda nasienne, jeśli wolisz mniej ostre curry)
Curry:
- 1 łyżka oleju gorczycowego
- ½ łyżeczki nasion czarnuszki
- 2 ziarna czarnego kardamonu
- kawałek laski cynamonu (3 cm)
- 4 goździki
- 2 zielone chili, nakrojone wzdłuż (usuń gniazda nasienne, jeśli wolisz mniej ostre curry)
Do podania:
- zielone chili, pokrojone w poprzek na krążki
- listki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść kawałki kurczaka w misce i posyp łyżeczką soli, dodaj sok z cytryny, chili w proszku, kurkumę i olej gorczycowy. Wetrzyj marynatę w mięso, odstaw na czas przygotowywania past.
Zmiksuj cebulę, czosnek i imbir z odrobiną wody na dość gładką pastę. Zmiksuj nasiona gorczycy z zielonymi chili, dodając nieco wody – tyle, by powstała pasta.
Na dużej patelni rozgrzej olej gorczycowy, a następnie wsyp przyprawy (w całości) i smaż, aż czarnuszka zacznie strzelać. Dodaj cebulę oraz pastę czosnkowo-imbirową, smaż przez kilka minut, aż pasta zacznie się rozwarstwiać.
Włóż kawałki kurczaka i wymieszaj, tak, by pokryły się pastą i przyprawami. Smaż, regularnie obracając, na średnim ogniu, przez mniej więcej 15 minut. Dodaj pastę gorczycową i wlej 300 ml wody. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (powinien być na tyle gęsty, by oblepiał kawałki kurczaka).
Zmiksuj cebulę, czosnek i imbir z odrobiną wody na dość gładką pastę. Zmiksuj nasiona gorczycy z zielonymi chili, dodając nieco wody – tyle, by powstała pasta.
Na dużej patelni rozgrzej olej gorczycowy, a następnie wsyp przyprawy (w całości) i smaż, aż czarnuszka zacznie strzelać. Dodaj cebulę oraz pastę czosnkowo-imbirową, smaż przez kilka minut, aż pasta zacznie się rozwarstwiać.
Włóż kawałki kurczaka i wymieszaj, tak, by pokryły się pastą i przyprawami. Smaż, regularnie obracając, na średnim ogniu, przez mniej więcej 15 minut. Dodaj pastę gorczycową i wlej 300 ml wody. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (powinien być na tyle gęsty, by oblepiał kawałki kurczaka).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W