Serowe popovery
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 miarki mąki
- 1/2 łyżki plus 1 łyżeczka gruboziarnistej soli.
- 2 miarki mleka
- 4 duże jajka
- tłuszcz w sprayu
- 140 gramów świeżo startego sera Gruyere
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wstawić formę na 6 popoverów w piekarniku i rozgrzać go do 180 stopni C. Przesiać mąkę z solą na papier do pieczenia, odstawić. W małym rondelku zagotować mleko na średnim ogniu. Wbić jajka do miksera. Stopniowo wlać gorące mleko do jajek ciągle mieszając. Powoli dodać mąkę i wymieszać.
Wyjąć gorącą formę na popovery z piekarnika. Spryskać wszystkie foremki tłuszczem w sprayu. Postawić formę na blasze. Napełnić wszystkie foremki ciastem aż po brzegi. Posypać tartym serem.
Piec przez 15 minut. Obrócić formę o 180 stopni. Piec aż popovery zyskają złoto-brązowy kolor, przez 35 minut lub więcej. Wyjąć popovery z form i podawać natychmiast. Można je upiec 2 godziny przed podaniem. Wystudzić popovery w formie i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni tuż przed podaniem.
Wyjąć gorącą formę na popovery z piekarnika. Spryskać wszystkie foremki tłuszczem w sprayu. Postawić formę na blasze. Napełnić wszystkie foremki ciastem aż po brzegi. Posypać tartym serem.
Piec przez 15 minut. Obrócić formę o 180 stopni. Piec aż popovery zyskają złoto-brązowy kolor, przez 35 minut lub więcej. Wyjąć popovery z form i podawać natychmiast. Można je upiec 2 godziny przed podaniem. Wystudzić popovery w formie i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni tuż przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W