Serowe popovery

Serowe popovery
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 miarki mąki
  • 1/2 łyżki plus 1 łyżeczka gruboziarnistej soli.
  • 2 miarki mleka
  • 4 duże jajka
  • tłuszcz w sprayu
  • 140 gramów świeżo startego sera Gruyere

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wstawić formę na 6 popoverów w piekarniku i rozgrzać go do 180 stopni C. Przesiać mąkę z solą na papier do pieczenia, odstawić. W małym rondelku zagotować mleko na średnim ogniu. Wbić jajka do miksera. Stopniowo wlać gorące mleko do jajek ciągle mieszając. Powoli dodać mąkę i wymieszać.
Wyjąć gorącą formę na popovery z piekarnika. Spryskać wszystkie foremki tłuszczem w sprayu. Postawić formę na blasze. Napełnić wszystkie foremki ciastem aż po brzegi. Posypać tartym serem.
Piec przez 15 minut. Obrócić formę o 180 stopni. Piec aż popovery zyskają złoto-brązowy kolor, przez 35 minut lub więcej. Wyjąć popovery z form i podawać natychmiast. Można je upiec 2 godziny przed podaniem. Wystudzić popovery w formie i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni tuż przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA