Sarnina z ziemniaczanym purée i sosem w stylu burgundzkim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki;1 kg ziemniaków
50 g masła
1 kg polędwica z sarny
100 g drobno pokrojonej cebuli
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1/2 butelki czerwonego wina
łyżka masła
łyżka mąki
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki i zrób z nich purée. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim polędwicę z obu stron. Zdejmij mięso, gdy będzie tak wysmażone jak lubisz i odłóż, żeby doszło. Na drugiej patelni usmaż na maśle cebulę i boczek. Przełóż cebulę i boczek na patelnie, na której smażyło się mięso. Na pozostałym tłuszczu podgrzej purée ziemniaczane. Dodaj jeszcze trochę masła. Podgrzej cebulę i boczek i wlej wino. Zredukuj płyn do połowy objętości. Wymieszaj masło z mąką i dodaj je do winnego sosu. Podgrzewaj przez 1-2 minut na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Pokrój polędwicę w plastry i ułóż na talerzu. Podawaj z purée oraz sosem z czerwonego wina.
Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W