Sałatka ze smażonym kurczakiem, smażoną kukurydzą i papryką oraz majonezem z syropu klonowego
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:
2 piersi kurczaka, bez kości
110g mąki + mąka do obtoczenia kurczaka
240 ml maślanki
papryka (do smaku)
2 jaja
2 kolby kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 mała, czerwona papryka
60 ml syropu klonowego
120 ml majonezu
2 łyżki octu z czerwonego wina
natka pietruszki
sól i pieprz (do smaku)
mieszanka liści sałat (do podania)
Przygotowanie:
Pokrój mięso w 1 cm paski, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj mąkę, jaja, paprykę i maślankę w misce.
Rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinien sięgać do wysokości 4 cm. Zanurz kawałki kurczaka w cieście, a potem w doprawionej soli. Smaż, przez 4 minuty aż będą złocistobrązowe. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz przez kolejne 6 minut, aż mięso będzie miękkie.
Odetnij ziarna kukurydzy z kolb, smaż na oliwie, aż będą chrupkie i nabiorą koloru, czyli przez ok. 5 minut. Posiekaj paprykę, wymieszaj z kukurydzą, majonezem, octem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Posiekaj kurczaka, gdy lekko przestygnie. Dodaj do sałatki, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj. Można także serwować na zimno.
© 2012 Vicki Ferentinos
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W