Sałatka z pomarańczy i truskawek z syropem szczawiowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 450g truskawek
- 300 ml soku pomarańczowego
- 100g miałkiego cukru
- 6 posiekanych liści szczawiu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z pomarańczy odetnij skórkę i albedo. Pokrój na cząstki. Truskawkom oderwij szypułki, przekrój na pół. Do rondla wlej sok pomarańczowy. Dosyp cukier. Wrzuć 75g truskawek i część posiekanych liści szczawiu. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż ⅓ płynu odparuje. Przecedź przez sito i przetrzyj owoce do syropu. Ułóż owoce w misce. Polej syropem. Udekoruj resztą liści szczawiu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W