Sałatka z pieczonej dyni

Sałatka z pieczonej dyni
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:
2,5 kg dyni piżmowej
2-3 duże czerwone papryczki chilli
1½ łyżeczki mielonego kminu
1½ łyżeczki chilli w płatkach
sól i świeżo zmielony pieprz
6 łyżek oliwy
150 g szpinaku sałatkowego
duża garść czarnych oliwek bez pestek
300 g koziego sera
150 g kapusty pak choi

sos:
3 łyżki octu z czerwonego wina
130 ml oliwy
5 małych dymek
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę 2 cm. Z chilli usuwamy pestki i drobno siekamy. Wrzucamy dynię do dużej, płaskiej blaszki, posypujemy posiekanym chilli, kminem, chilli w płatkach, solą i pieprzem. Polewamy 5 łyżkami oliwy i mieszamy. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut, w połowie czasu mieszając. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, by dynia nieco przestygła. Szpinak myjemy i osuszamy, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki, pokruszony ser i dynię. Pak choi dzielimy na liście. Rozgrzewamy na patelni pozostałą łyżkę oliwy, wrzucamy kapustę i smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do miski z sałatką. Dymki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy składniki sosu w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i wszystko razem mieszamy. Rozkładamy na talerze i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA