Sałatka z pieczonej dyni
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:2,5 kg dyni piżmowej
2-3 duże czerwone papryczki chilli
1½ łyżeczki mielonego kminu
1½ łyżeczki chilli w płatkach
sól i świeżo zmielony pieprz
6 łyżek oliwy
150 g szpinaku sałatkowego
duża garść czarnych oliwek bez pestek
300 g koziego sera
150 g kapusty pak choi
sos:
3 łyżki octu z czerwonego wina
130 ml oliwy
5 małych dymek
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę 2 cm. Z chilli usuwamy pestki i drobno siekamy. Wrzucamy dynię do dużej, płaskiej blaszki, posypujemy posiekanym chilli, kminem, chilli w płatkach, solą i pieprzem. Polewamy 5 łyżkami oliwy i mieszamy. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut, w połowie czasu mieszając. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, by dynia nieco przestygła. Szpinak myjemy i osuszamy, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki, pokruszony ser i dynię. Pak choi dzielimy na liście. Rozgrzewamy na patelni pozostałą łyżkę oliwy, wrzucamy kapustę i smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do miski z sałatką. Dymki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy składniki sosu w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i wszystko razem mieszamy. Rozkładamy na talerze i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W