Sałatka z opiekaną dynią, pieczarkami brunatnymi i radicchio
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 mała dynia pokrojona w krążki o grubości 1 cm i pozbawiona nasion
- oliwa extra vergine
- sól
- ½ kg pieczarek brunatnych
- oczyszczonych
- z usuniętymi blaszkami
- 1 główka radicchio
- 1 filiżanka młodej rukoli
- 1 jabłko o zwartym miąższu
- np. szara reneta
- pokrojone w plasterki i skropione 1 łyżeczką octu winnego
- 3-4 łyżki uprażonych pestek dyni
- 3-4 łyżki octu winnego
- olej z pestek dyni
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Skrop dynię oliwą i oprósz solą. Piecz na blasze przez 15-20 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Tak samo postępuj z pieczarkami – możesz je upiec w tym samym czasie. Połącz radicchio, rukolę, jabłko i pestki dyni. Dodaj oliwę, ocet i sól. Sałatka powinna być dobrze doprawiona, ale nie ociekająca sosem. Przed podaniem włóż dynię i grzyby jeszcze raz do piekarnika na kilka minut, by się ogrzały. Umieść krążek dyni na talerzu. W środku ułóż garść sałatki. Pokrój pieczarkę na 4 paski i ułóż z nich wachlarz tuż obok. Skrop całość olejem z pestek dyni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W