Sałatka z młodego groszku i mięsa krabów

Sałatka z młodego groszku i mięsa krabów
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • sól i grubo zmielony czarny pieprz
  • 1 i 1/3 szklanki świeżego zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 średnia cebula
  • najlepiej biała
  • drobno posiekana
  • ½ czerwonej lub żółtej papryki lub mieszanka
  • posiekana
  • 170 – 225 g świeżo ugotowanego mięsa z kraba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • lub do smaku
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
  • 4 listki sałaty lodowej lub 16 listków cykorii
  • umytych i osuszonych (niekoniecznie)
  • porwana w rękach bazylia lub posiekana natka pietruszki do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę w małym rondlu. Zanurzyć groszek w wodzie aż stanie się jasnozielony, ok. 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i przez chwilę studzić. Można złagodzić smak cebuli zanurzając ją w gotującej wodzie na 15 sekund, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i ostudzić przez kilka minut. W misce wymieszać groszek, cebulę paprykę mięso krabowe, oliwę, sok z cytryny. Dodać sól i pieprz, spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać na listkach sałaty lub w łódkach z listków cykorii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA