Sałatka z młodego groszku i mięsa krabów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- sól i grubo zmielony czarny pieprz
- 1 i 1/3 szklanki świeżego zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 średnia cebula
- najlepiej biała
- drobno posiekana
- ½ czerwonej lub żółtej papryki lub mieszanka
- posiekana
- 170 – 225 g świeżo ugotowanego mięsa z kraba
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- lub do smaku
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- 4 listki sałaty lodowej lub 16 listków cykorii
- umytych i osuszonych (niekoniecznie)
- porwana w rękach bazylia lub posiekana natka pietruszki do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę w małym rondlu. Zanurzyć groszek w wodzie aż stanie się jasnozielony, ok. 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i przez chwilę studzić. Można złagodzić smak cebuli zanurzając ją w gotującej wodzie na 15 sekund, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i ostudzić przez kilka minut. W misce wymieszać groszek, cebulę paprykę mięso krabowe, oliwę, sok z cytryny. Dodać sól i pieprz, spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać na listkach sałaty lub w łódkach z listków cykorii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W