Sałatka z chleba i warzyw
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:½ bochenka długiej włoskiej bułki, pokrojonej wzdłuż na kromki, następnie na paski szerokości 3,5 cm, a wreszcie w poprzek na kawałki grubości 5 cm
1 czerwona papryka, pokrojona na cztery części i w poprzek na wąskie plasterki
1 pokrojony w kostkę ogórek zielony bez pestek
1 posiekany pomidor
⅓ czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
⅔ szklanki oliwy
⅓ szklanki czerwonego octu winnego
szczypta cukru
½ łyżeczki soli
180 g greckiej fety pokrojonej na kawałki
Przygotowanie:
Rozkładamy chleb na blasze i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc do przeschnięcia. Do miseczki wkładamy paprykę, ogórka, pomidora i cebulę. Mieszamy oliwę, ocet winny, cukier i sól. Polewamy warzywa. Podrzucamy, aby pokryły się sosem. Dodajemy chleb i podrzucając mieszamy. Odstawiamy na chwilę, żeby chleb lekko nasiąkł sosem. Posypujemy z wierzchu pokruszoną fetą. Przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W