Sałata ze śmietaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos śmietanowy¼ szklanki tłustej śmietany
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 ½ łyżeczki czerwonego octu winnego
około 8 szklanek liści młodej sałaty, umytych i osuszonych
Przygotowanie sosu
Tuż przed podaniem ubić mątewką śmietanę z solą i pieprzem, aż zacznie się pienić. Domieszać ocet.
Dodać sałatę, krótko wymieszać i natychmiast podawać.
Uwaga:
Za długo ubijana śmietana zgęstnieje po dodaniu octu. Jeśli sos będzie za gęsty, przed wrzuceniem sałaty rozcieńczyć 1 łyżką wody.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W