Sałata z marynowanymi czereśniami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki do marynaty2 szklanki wydrylowanych czereśni
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 ½ łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
szczypta mielonego cynamonu
Winegret
2 łyżki czerwonego octu winnego lub zalewy ze słoiczka z czereśniami
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
6 łyżek olejku migdałowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Inne
główka kruchej sałaty
½ szklanki delikatnie uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
Aby przygotować czereśnie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 30 min do 3 godzin.
Przygotuj winegret: Wykorzystaj 2 łyżki zalewy z czereśni (lub użyj 2 łyżki czerwonego octu winnego) i zmiksuj z miodem oraz musztardą. Wmiksuj stopniowo olejek migdałowy tak, by sos uzyskał konsystencję emulsji. Wmieszaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż liście sałaty na talerzu. Skrop winegretem, udekoruj marynowanymi czereśniami i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W