Różany tort z pistacjami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 12
Przygotowanie:
Składniki:9 arkuszy ciasta filo
75 g masła
300 g obranych, niesolonych pistacji
6 łyżek miodu
6 łyżek wody różanej
1 ½ łyżeczki nasion czarnuszki
200 ml śmietany 36%
do dekoracji: 1 łyżka posiekanych pistacji, suszone płatki róży
Przygotowanie:
1. Ze złożonych razem arkuszy ciasta filo wykroić krążki o średnicy 30 cm. Stopić i lekko przestudzić masło. Pistacje grubo posiekać, wymieszać z miodem i 4 łyżkami wody różanej.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
3. Przygotować 3 warstwy tortu. Na każdą z nich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć krążek ciasta filo, posmarować masłem, przykryć drugim krążkiem, znów posmarować masłem i przykryć trzecim krążkiem. Na tak przygotowane ciasto filo wyłożyć po 1/3 orzechów z miodem, rozgarnąć ku brzegom w równą warstwę i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
4. Śmietanę wlać do miski i ubić niezbyt sztywno. W trakcie ubijania dodać resztę wody różanej. Na pierwszej warstwie tortu rozsmarować 1/3 śmietany, przykryć drugą warstwą, nałożyć kolejną porcję śmietany, położyć ostatnią warstwę tortu i rozsmarować resztę śmietany.
5. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róży, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W