Risotto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 30 g niesolonego masła
- 1 łyżka oliwy
- 115 g posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 6 połamanych gałązek świeżego tymianku
- 300 g ryżu odmiany arborio lub carnaroli
- sól morska i utłuczony czarny pieprz
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 0,5 litra mocnego bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka mascarpone
- 1 łyżeczka startego na tarce parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym płaskim rondlu stopić masło. Dodać cebulę i smażyć 3 minuty, aby zmiękła. Dodać czosnek i tymianek, a następnie ryż. Doprawić solą i pieprzem i podgrzewać, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez 2 minuty. Wlewać wino, po ćwierć szklanki na raz, i gotować, nadal mieszając, dopóki ryż go nie wchłonie. Po łyżce wazowej wlewać bulion, cały czas mieszając, i gotować, aż ryż będzie miękki (25-30 minut). Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, parmezan, wymieszać i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W