Racuszki z pasternaku i dip serowo-orzechowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Przygotowanie:
Składniki racuszków:
1 kg pasternaku
½ posiekanej i opłukanej cebuli
25 g masła
2 jaja
sól i pieprz
25 g mąki
olej do smażenia
Składniki dipu:
150 ml majonezu
75 g niebieskiego sera dojrzewającego o temperaturze pokojowej
8-10 posiekanych połówek orzechów włoskich
szczypta pieprzu kajeńskiego
sok z 1 limonki
100 ml kremówki
Przygotowanie:
Obierz pasternak. Przytnij końcówki, przekrój wzdłuż na ćwiartki. Wykrój środek. Ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Wrzuć do rondla, mieszaj na małym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Dokładnie rozgnieć. Ćwierć posiekanej i opłukanej cebuli odsącz na sitku. Dorzuć do pasternaku. Dodaj także masło i wbij jaja. Starannie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp mąkę. Wymieszaj. Rozgrzej olej we frytkownicy do 170°C. Nakładaj łyżką racuszki i smaż, aż będą złociste. Przewróć w połowie smażenia. Po wyjęciu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posól.
Przygotowanie dipu:
Do miski wrzuć majonez. Dodaj pokruszony, niebieski ser dojrzewający o temperaturze pokojowej. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie dość gładka, półpłynna masa. Dorzuć posiekane połówki orzechów włoskich i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Wlej sok z limonki. Wymieszaj całość. W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do masy serowej, wymieszaj. Podawaj do usmażonych racuszków.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W