Racuszki z pasternaku i dip serowo-orzechowy

Racuszki z pasternaku i dip serowo-orzechowy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Przygotowanie:


Składniki racuszków:
1 kg pasternaku
½ posiekanej i opłukanej cebuli
25 g masła
2 jaja
sól i pieprz
25 g mąki
olej do smażenia

Składniki dipu:
150 ml majonezu
75 g niebieskiego sera dojrzewającego o temperaturze pokojowej
8-10 posiekanych połówek orzechów włoskich
szczypta pieprzu kajeńskiego
sok z 1 limonki
100 ml kremówki

Przygotowanie:
Obierz pasternak. Przytnij końcówki, przekrój wzdłuż na ćwiartki. Wykrój środek. Ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Wrzuć do rondla, mieszaj na małym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Dokładnie rozgnieć. Ćwierć posiekanej i opłukanej cebuli odsącz na sitku. Dorzuć do pasternaku. Dodaj także masło i wbij jaja. Starannie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp mąkę. Wymieszaj. Rozgrzej olej we frytkownicy do 170°C. Nakładaj łyżką racuszki i smaż, aż będą złociste. Przewróć w połowie smażenia. Po wyjęciu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posól.

Przygotowanie dipu:
Do miski wrzuć majonez. Dodaj pokruszony, niebieski ser dojrzewający o temperaturze pokojowej. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie dość gładka, półpłynna masa. Dorzuć posiekane połówki orzechów włoskich i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Wlej sok z limonki. Wymieszaj całość. W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do masy serowej, wymieszaj. Podawaj do usmażonych racuszków.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA