Racuszki orzechowo-bananowe z sosem czekoladowym

Racuszki orzechowo-bananowe z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Racuszki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli morskiej
mała szczypta sody oczyszczonej
3 rozgniecione dojrzałe banany
½ szklanki gładkiego masła arachidowego
2/3 szklanki mleka
1 jajko
1 litr oleju arachidowego (do smażenia)

Sos czekoladowy:
1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
½ szklanki śmietany kremówki
1 szklanka wody (do kąpieli wodnej)

Przygotowanie:
Połącz wszystkie sypkie składniki w misce i wymieszaj. Dodaj banany, masło orzechowe, mleko, jajko i utrzyj, aż masa uzyska konsystencję pozwalającą nabrać łyżką okrągłe porcyjki. Rozgrzej olej arachidowy do 190 stopni C w średnim rondlu. Nabieraj porcje ciasta jedną łyżką, a drugą zsuwaj je ostrożnie do oleju i smaż po 4-5 sztuk na raz przez 5 min, aż będą puszyste, chrupkie i złoto-brązowe. Odsącz je z tłuszczu na metalowej kratce. Zagotuj szklankę wody w garnku, zmniejsz płomień i postaw na garnku z wodą dużą metalową miskę. Wsyp do miski czekoladę, zalej kremówką i mieszaj, aż składniki się połączą. Podawaj racuszki polane sosem czekoladowym.

© Nadia G.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA