Racuchy fasolowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 450 g świeżej zielonej i żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
- ¼ szklanki mąki
- 2 duże jajka
- żółtka oddzielone od białek
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki miałkiej soli
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz umyte strąki fasolki i pokrój ukośnie w drobne kawałki. Zblanszuj je w garnku z posolonym wrzątkiem, gotując bez przykrycia, aż zmiękną (4-5 min). Odsącz fasolkę, zahartuj w wodzie z lodem i odstaw na bok. Rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy w rondelku i uduś cebulę do miękkości. Ostudź ją nieco i wymieszaj z fasolką. W drugiej misce wymieszaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz gałkę muszkatołową. Wmieszaj do ciasta fasolkę z cebulą. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w 2 porcjach. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i nakładaj porcje przygotowanej mieszaniny. Smaż ok. 3 min po jednej stronie, odwróć ostrożnie i dosmaż. Podawaj racuchy z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W