Pierogi szpinakowe z polskim karczkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 400 ml gorącej wody
- 25 ml soku szpinakowego
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g polskiego wędzonego karczku
- 5 ugotowanych ziemniaków
- łyżka suszonej żurawiny
- listki świeżego majeranku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Garść liści szpinaku zmiksuj z 50 ml białego wytrawnego wina. Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z wrzątkiem, odrobiną soku szpinakowego i szczyptą soli. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i przygotuj farsz. Karczek pokrój w grubą kostkę i podsmaż na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj suszoną żurawinę, podsmażony karczek, listki świeżego majeranku. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi. Pierogi gotuj w osolonej gotującej wodzie przez minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W