Pasta z pieczarek i kaszy gryczanej

Pasta z pieczarek i kaszy gryczanej
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • oliwa
  • sól
500 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
do podania: pieczywo, ogórki kiszone, ćwikła i szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z przyprawami.
Pieczarki pokroić na ćwiartki. W małym kubku wymieszać sos sojowy, olej i wszystkie przyprawy, a następnie natrzeć pieczarki i wysypać na dużą blachę, piec w 200 stopniach przez 20 - 30 minut, mieszając w międzyczasie dwa razy.
Na koniec z kaszy wyłowić przyprawy i dokładnie zblendować. Dodać pieczarki i zblendować jeszcze raz, w razie potrzeby dodać trochę wody. Podawać na pieczywie z ogórkami kiszonymi, ćwikłą oraz szczypiorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA