Hummus z jabłkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej
- 2 szklanki jasnej pasty tahini
- ½ szklanki soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 1 kwaśne jabłko
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść świeżego tymianku z łodyżkami
- olej
- ⅔ szklanki lodowatej wody
- do posypania: dobra oliwa, posiekane i podprażone migdały oraz świeży tymianek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać jabłka, cukier oraz tymianek i smażyć na niewielkim ogniu przez 8 minut.
W międzyczasie posiekać czosnek, dodać go na sam koniec i podsmażać jeszcze 1-2 minuty.
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać jabłka wraz z czosnkiem oraz ziołami i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę.
Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać migdałami z tymiankiem i podawać z pieczywem lub warzywami.
W międzyczasie posiekać czosnek, dodać go na sam koniec i podsmażać jeszcze 1-2 minuty.
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać jabłka wraz z czosnkiem oraz ziołami i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę.
Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać migdałami z tymiankiem i podawać z pieczywem lub warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W