Hummus pietruszkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej
- natka pietruszki (4 doniczki)
- 2 szklanki jasnej pasty tahini
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ½ świeżego, zielonego chili
- sól
- ⅔ szklanki lodowatej wody
- do posypania: dobra oliwa, skórka otarta z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, pietruszkę, chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, stopniowo dodać wodę. Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać świeżo startą skórką z cytryny i podawać z pieczywem lub warzywami.
Kiedy pasta będzie bez grudek, stopniowo dodać wodę. Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać świeżo startą skórką z cytryny i podawać z pieczywem lub warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasty do chleba
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W