Hummus pietruszkowy

Hummus pietruszkowy i cytrynowy
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej
  • natka pietruszki (4 doniczki)
  • 2 szklanki jasnej pasty tahini
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ½ świeżego, zielonego chili
  • sól
  • ⅔ szklanki lodowatej wody
  • do posypania: dobra oliwa, skórka otarta z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, pietruszkę, chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, stopniowo dodać wodę. Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać świeżo startą skórką z cytryny i podawać z pieczywem lub warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA