Przekładaniec malinowy
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 320 g gotowego ciasta francuskiego w arkuszu
Crème pâtissière:
- 250 ml mleka plus 1 łyżka
- 1 laska wanilii, przecięta, nasionka wyjęte
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 10 g skrobi kukurydzianek
- 10 g mąki pszennej
- 125 ml tłustej śmietanki
- 1 łyżka cukru
Sos malinowy:
- 200 g malin
- 2-3 łyżki cukru pudru
300 g malin do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dużą blachę lekko natłuścić.
- Ciasto ułożyć na oprószonej mąką powierzchni, przeciąć na trzy kawałki o wymiarach 22 x 11 cm. Ułożyć je obok siebie na blasze i posypać cukrem pudrem. Piec 15 minut, aż zrumienią się i wyrosną. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
- Mleko podgrzać w rondelku z laskami i nasionami wanilii, nie doprowadzając do wrzenia. W żaroodpornej misce utrzeć żółtka, cukier puder, skrobię, mąkę i łyżkę mleka na gęstą pastę. Stopniowo dodawać i ubijać podgrzane mleko. Następnie całość przelać przecedzając z powrotem do rondla.
- Krem gotować na niewielkim ogniu, cały czas ubijając, aż zgęstnieje. Następnie gotować przez 30 sekund. Zdjąć z ognia. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem lub przykryć folia spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
- Śmietankę ubić lekko w dużej misce. Następnie dodać cukier i ubijać, aż będzie sztywna. Część dodać do ostudzonego kremu, ubić. Następnie dodać resztę i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości pół centymetra. Schłodzić.
- Maliny przełożyć do małego blendera, zmiksować na gładkie puree. Dodać cukier puder do smaku. Całość przetrzeć na gęstym sicie do dzbanuszka.
- Jeden kawałek ciasta ułożyć na półmisku. Wycisnąć połowę kremu, formując małe kopczyki. Obłożyć 1/3 malin. Podobnie postąpić z kolejną warstwą. Na ostatnim kawałku ciasta ułożyć pozostałe maliny. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać kawałki pokrojone dużym ząbkowanym nożem z dodatkiem sosu malinowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W