Przegrzebki zapiekane w muszlach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 5 świeżych przegrzebków w muszlach
- 10 plasterków chorizo
- 4 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- świeża bazylia
- tymianek i liście laurowe
- nasiona kminu
- po jednej czerwonej
- żółtej i zielonej papryce
- 2 cukinie
- 5 główek młodego kopru włoskiego
- 5 zielonych szparagów
- 5 młodych porów
- 400 ml sosu pomidorowego babci Louise
- oliwa
- oliwa truflowa
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól morska i utłuczony czarny pieprz
- do smaku
- 200 g miękkiego koziego sera ze skórką
- 5 pasków ciasta francuskiego o wymiarach 40 x 20 cm
- 2 żółtka rozkłócone z 1 łyżeczką wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przegrzebki wyjąć z muszli i odciąć korale. Włożyć na kilka minut do lodowatej wody, aby usunąć piasek. Przeciąć poziomo na pół. Muszle dokładnie wyczyścić i wysuszyć. Na oliwie przesmażyć plasterki chorizo z solą, kminem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Wyjąć z patelni i na tej samej oliwie usmażyć przegrzebki oprószone solą, pieprzem i wędzoną papryką. Skropić sokiem z cytryny, wyjąć z patelni i odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone warzywa. Wlać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około minuty. Dodać do warzyw chorizo i sos pomidorowy, wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać liśćmi bazylii i skropić oliwą truflową. Do połówki muszli włożyć porcję warzyw z chorizo, przegrzebki i plaster koziego sera. Przykryć drugą połówką muszli. Posmarować paski ciasta rozkłóconym jajkiem i dokładnie owinąć nimi muszle. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku, posypać kminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec 7-10 minut. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W