Przegrzebki z puree z kalafiora
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 10 przegrzebków w połówkach muszli
- ¼ małego kalafiora
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 60 ml oliwy
- skórka i sok z cytryny
- łyżka orzeszków piniowych
- pęczek młodej bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory przekroić na pół. Skropić oliwą. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 75°C. Piec, aż będą podsuszone. Rozdrobniony kalafior umieścić w garnku o grubym dnie. Dodać masło i szczyptę soli. Podsmażyć przez 3 minuty. Wlać mleko. Gotować przez 10 minut. Kalafior odcedzić i zmiksować. Rozgrzać grill. Wymieszać skórkę i sok z cytryny z oliwą. Dodać sól i pieprz.
Przegrzebki ułożyć na blasze. Skropić winegretem. Grillować przez 3-4 minuty. Pomidory wymieszać z winegretem i orzeszkami piniowymi. Na każdego przegrzebka nałożyć łyżkę puree z kalafiora. Wierzch przybrać pomidorami. Posypać młodymi listkami bazylii.
Przegrzebki ułożyć na blasze. Skropić winegretem. Grillować przez 3-4 minuty. Pomidory wymieszać z winegretem i orzeszkami piniowymi. Na każdego przegrzebka nałożyć łyżkę puree z kalafiora. Wierzch przybrać pomidorami. Posypać młodymi listkami bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W