Prasowane kanapki

Prasowane kanapki
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 ciabatta lub podobny chlebek o wymiarach 45 na 12 cm
  • 1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 15 dag prosciutto
  • w cienkich plasterkach
  • 15 dag salami w cienkich plasterkach
  • ¼ kg świeżej mozzarelli w plasterkach
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/8 łyżeczki suszonego oregano
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • cienko pokrojonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przekroić ciabattę wzdłuż, ułożyć obie połowy obok siebie. Spryskać oliwą. Na jednej części ułożyć prosciutto. Na to salami i mozzarellę. Posypać pieprzem, oregano, ułożyć pomidory. Przykryć drugą częścią. Przycisnąć kanapkę, owinąć ciasno folią. Przycisnąć ciężkim rondlem lub puszką. Najlepiej wstawić tak na noc do lodówki. Odwinąć z folii, pokroić na porcje, podawać, lub zapakować każdą kanapkę osobno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA