Polędwica wieprzowa w marynacie miodowo-ziołowej z soczewicą w sosie jabłkowo-musztardowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata:
2 łyżki tymianku
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki oregano
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
Reszta składników:
600 g polędwicy wieprzowej
150 g masła
2 czerwone cebule, posiekane
2 jabłka, pokrojone
200 g ugotowanej soczewicy
300 ml cydru
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki miodu
sól i pieprz
2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Wymieszaj przyprawy, zioła, czosnek, oliwę z oliwek i miód i marynuj w tym mięso przez pół godziny. Usmaż je z obu stron na patelni, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 3 minuty. Wyjmijcie i odłóż na pięć minut, żeby doszło przed podaniem. W tym czasie przygotuj soczewicę. Podsmaż cebulę i jabłka na maśle. Dodaj soczewicę i cydr. Gotuj przez 3 minuty. Dopraw musztardą i miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Pogotuj jeszcze przez chwilę, na koniec posyp natką pietruszki. Pokrój polędwicę, nałóż na talerz i udekoruj soczewicą.
Opracowano na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W