Placki tlayudas Lupity
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:kotlety wieprzowe:
20 suszonych chili arbol
1 łyżka oliwy
sól
4 kotlety wieprzowe bez kości
placki tlayudas:
4 duże tortille
2 łyżki smalcu
½ filiżanki odsmażanej czarnej fasoli
1 awokado, pokrojone w plasterki
ostry sos
1 filiżanka startego sera oaxaca lub mozzarelli
do dekoracji (do wyboru):
poszatkowana sałata
posiekana cebula
posiekana kolendra
salsa
pomidory pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 230 °C. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię grillową. Kotlety:
w blenderze lub moździerzu mielimy papryczki chili na proszek. W małym naczyniu łączymy zmieloną paprykę z oliwą i doprawiamy solą. Mięso nacieramy miksturą i grillujemy około 5 minut. Trzymamy w cieple. Tlayudas: umieszczamy tortillę na blasze do pieczenia lub kamieniu do pizzy. Smarujemy ½ łyżki smalcu, a następnie ¼ odsmażanej fasoli. Dodajemy ¼ awokado, skrapiamy ostrym sosem, dodajemy ¼ sera. Pieczemy około 5 minut, aż ser się roztopi. Robimy to samo z pozostałymi składnikami. Kroimy w plastry kotlety wieprzowe. Dekorujemy każdą tortillę sałatą, cebulą, pomidorami, kolendrą i salsą. Podajemy tak jak pizzę albo składamy placki na pół. Na wierzchu układamy plastry wieprzowiny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W